KOSZYK

Brak produktów w koszyku.

Kubek gorącej czekolady w doborowym towarzystwie

Ostatnia modyfikacja

Kubek gorącej czekolady

Zrobiło się już chłodno. Trzeba się coraz bardziej opatulać cieplutkimi ubraniami i wygrzewać się od wewnątrz rozgrzewającym jedzeniem i piciem. Pora wprowadzić nowy obyczaj na zimne miesiące. Kubek gorącej czekolady w Twoim ulubionym towarzystwie. Wiesz jak zrobić taką pyszną domową czekoladę? Dam Ci na nią przepis i doradzę, jak ją podawać.

Gorąca czekolada składniki:

  • 3 szklanki mleka 3,2% – 750 ml
  • 3 łyżki prawdziwego kakao – około 30 g
  • 3 łyżki cukru  – około 45 g
  • 50 g gorzkiej czekolady (np. 70 %)
  • ½  łyżeczki pasty waniliowej

Wykonanie:

Wlej mleko do garnka i gotuj go na małej mocy palnika.Kiedy będzie ciepłe wsyp 3 łyżki kakao i 3 łyżki cukru. Zwiększ moc palnika. Zagotuj wszystkie składniki ciągle mieszając. Następnie garnek zdejmij z palnika i wsyp pokrojoną w drobną kostkę czekoladę i dodaj pastę waniliową. Wszystko dobrze wymieszaj i dopilnuj, aby składniki się połączyły i rozpuściły. Spróbuj i oceń czy nie dodać więcej cukru. 

TIP 1:

Czekoladę trzeba podawać od razu po przyrządzeniu. Rozlej ją do pięknych kubków (mogą to być kubki z własnym nadrukiem dedykowane specjalnie dla Ciebie lub osoby, z którą spożywasz ten świetny napój). Ozdób czekoladę bitą śmietaną, posiekaną gorzką lub mleczną czekoladą. Inne dodatki to np. szczypta cynamonu, kardamonu, chili w proszku lub gałki muszkatołowej. 

TIP 2:

Oprócz gorzkiej czekolady polecam czekoladę deserową oraz dobrej jakości czekoladę mleczną w większej ilości (uwaga – z mleczną będzie słodko). Cukier zwykły można zastąpić erytrolem. 

Taką czekoladę najlepiej spożyć w towarzystwie Twoich najbliższych. Z dziećmi, które ją uwielbiają, z mężem, który się nią delektuje. Z ulubioną ciocią, która pochwali Cię za ten doskonały trunek. Z garnka najlepiej przelej ją ładnego dzbanka, a wszystkim zainteresowanym podawaj ją w dedykowanych specjalnie dla nich kubkach. Na górę czekolady wyciśnij rozetkę z bitej śmietany i posyp wszystko wiórkami czekolady. Dla odważnych polecam jeszcze posypanie wszystkiego szczyptą chili. Mniej odważnym polecam cynamon lub kardamon. I tak w doskonałym towarzystwie wypijesz pięknie podaną i smaczną gorącą czekoladę. Do dzieła.

Ewelina, pomysłodawczyni i współzałożycielka T-shirt Gallery. Wie prawie wszystko o materiałach, technikach druku i szyciu.

Prywatnie zafascynowana ajurwedą i zdrowym stylem życia.